s
 
 

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие. Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване в сайта на Moby2.
Ако натиснете бутона Приемам всичкo, ще дадете съгласието си за Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките на Moby2

Съгласен съм

Технологии за достъпност

Moby2.com за хора със специални потребности: Влез

Това е нашата инициатива "Open web", защото Уеб достъпността дава достъп на хората със специални потребности до възможността да използват Интернет – да разбират, възприемат, взаимодействат, навигират в Интернет пространството, както и да дават своя личен принос към света и развитието. Милиони хора чувстват биологични или соцаолни ограничения пред възможността да допринасят, да бъдат полезни. Огромен човешки потенциал не е разкрит и окуражен за развитие. В момента повечето уеб сайтове, софтуер и хардуер поставят бариери пред достъпността и ограничават правото за общуване и развитие на хората със специални потребности. 

Защо уеб достъпността е важна?

Уеб пространството се превръща във все по значим ресурс за всички аспекти на нашия живот: образование, кариера, политика, управление, търговия, здравеопазване. Поради тази причина е особено важно уеб пространството да бъде достъпно и да предоставя равни права и възможности на хората със специални нужди. Достъпното уеб пространство е предпоставка за активно участие в обществото, социална ангажираност и по-добра адаптация. Уеб пространството предлага достъп до неизмеримо като количество информация и възможност за интеракция. Освен това бариерите с достъпността при традиционните медии като аудио, видео и принт са много по-лесно преодолими благодарение на технологиите.

Мисията на "Open Web".:

Основното послание на Моби2 е "Open World", отворен свят за комуникация, обучение и развитие на хората. Пример в това отношение е инициативата "Open web", която стартирахме с нов web проакт за община Видин през 2013 година, сайтът moby2.com, както и другите web проекти, по които работим. Те са максимално достъпни за хората със специални потребности. Ние вярваме, че всеки има право на достъп до информация, на мнение и на правото да го изкаже, на личностно и професионално развитие, независимо от ограниченията от биологичен или социален характер. Ако с едно малко усилие, всички ние, от които зависи web комуниацията, можем да премахнем бариерите пред хората, е необходимо да го направим.

Технологии за web достъпност. Уеб браузъри:

Представяме ви кратък списък на текстови браузъри, които можете да използвате. Текстовит браузър е браузър, който зарежда единствено текстa на дадена страница без картинки, снимки или друго визуално съдържание. Текстовите браузъри са особено полезни за хора с увреждания в зрението :

Добра практика е използването им със софтуер за генериране и синтезиране на реч. Програма за четене на текст от екрана.

Технологии за web достъпност. Операционни системи:

Най-популярните операционни системи разполагат с вградени опции за подпомагане и улесняване на хора със специални нужди. Ето някой от техните характеристики:

Windows/PC. В Ease of Access Center на Windows потребителя може да избира и контролира следните опции:

iOs/Mac VoiceOver е стандартен екранен четец, който идва със всеки Mac . Функциите му обаче включват не просто текст към говор, а и възможност за пълна интеракция благодарения на жестове, клавиатура и браилов дисплей.

Linux е операционна система уникална с това, че може да поддържа работа без нуждата от графичен интерфейс. Това я прави по-удобна за четците на съдържание, които иначе могат да имат проблем с графиките/визуалната част на уеб съдържанието. Ето няколко проекта използващи операционната система на Linux:

Linux има няколко четеца, които преобразуват текст-към – реч като e Speak и Festival. Друг такъв четец е Julius. Julius е създаден от Технологичния Институт в Нагоя и Университета на Киото. Този четец е доста добър, но труден за настройка.

Онлайн магазини за технологии подпомагащи достъпността:

Специализиран свободен софтуер за сканиране на екрана:
Продуктът NVDA Screen reader е безплатна програма, която сканира екрана на потребителя и със звуков сигнал дава информация за съдържанието на страницата.

  1. http://www.section508.gov/  стандарти на американското федерално правителство;
  2. www.BuyAccessible.gov  технологии за приложение на стандартите за заинтересовани страни;
  3. http://www.w3.org/TR/WCAG20/ препоръки на WWW инициатива за web достъпност;
  4. http://bg.ettad.eu/ европейски проект за web достъпност;
  5. http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/life-and-work живот онлайн - цели и проекти за развие на европейския съюз в периода 2020.

X