s
 
 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри ефективността си. Ако продължите, вие се съгласявате, с нашата политика за ползване на бисквитки

Съгласен съм

Седем години доверие и традиции в организационното развитие

09 Sep 2014

За седма поредна година Електростарт АД намира стабилен и отговорен консултант в лицето на Moby2. Развитието е дълъг процес, неизменно съпътстван от множество промени и моменти на несигурност. Като всяка друга жива система и организацията не прави изключение. Затова от особено значение е тя да е стабилно и системно подкрепяна, както по отношение на финансовия, така и по отношение на човешкия си капитал.

В края на месец август, Moby2 успешно завърши поредната цялостна диагностика в компанията, която даде нови хоризонти на развитие и планиране на последователни крачки в посока иновативен дух на дейността.

Съвместният работен екип по проекта проведе дейност по диагностика на служителите на групово и на индивидуално ниво. Изведоха се ключовите предимства и компетенции, които компанията притежава, както и благоприятните за последващо развитие области.

Първият етап на проекта беше свързан с предварителна подготовка и събиране на базова емпирична информация. Бяха проведени предварителни интервюта с топ мениджмънта на организацията.

Като втори етап на изследването се подготви необходимата методология на база отчетените специфични особености на компанията. Беше създадена обща анкета, която съдържа въпроси свързани с оценката на служителите за компанията през изминалата година; индивидуален въпросник, съдържащ твърдения, които имат за цел да опишат начина, по който човек се възприема в нормална работна обстановка, както и въпросник за организационния климат (Organizational Climate Measure - OCM), чрез който служителите споделят възприятията си за организационните събития, практики и процедури.

38 служители преминаха през допълнителни методики за оценка на техните познавателни и личностови особености. Методиките в пакетите са стандартизирани за България и са базирани върху световно измерими данни. Използваната методология е плод на сътрудничество между Moby2 и OS Bulgaria.            

Като допълнителен инструмент беше използвана и 360 градусова обратна връзка. Отново улеснихме процесите, чрез компютъризирането на част от тестовите методики.

Продължаваме с добрата практика от миналите шест години в изследването на мотивацията и удовлетвореността на персонала чрез скали за оценка и анкета, като използвахме разработената от Моби2 онлайн платформа, която да гарантира спокойствие, индивидуален подход и по-голяма откровеност на всеки един от служителите.

Като трети етап на дейността по проекта през месец юли 2014 година беше проведено изследване на служителите на компанията на терен в град Вършец и в предоставената от Електростарт АД конферентна зала в София.

Екипът на Moby2, който взе участие в провеждането и обработката на данните от изследването беше в състав: Полина Караиванова, Найден Николов, Надя Димитрова и Александра Желева.

Специално участие в проекта имат Доц. д.пс.н. Соня Карабельова – автор на въпросник за организационния климат (Organizational Climate Measure - OCM) и индивидуален въпросник за възприятието на работната обстановка.

Създаването на системата за онлайн анкетиране, използвана в проекта е продукт на инж. Георги Георгиев, част от екипа на Moby2.

Радваме се на възможността да бъдем част от израстването на една компания с модерни ценности, която поставя човешките ресурси и тяхното развитие на челно място в своята бизнес философия.

Вярваме, че заедно ще изкачим много нови професионални върхове!


 


 
 
Подобряване на условията на труд в Електростарт АД
Добрите традиции са част от успеха
X