s
 
 

Този сайт използва бисквитки, за да подобри ефективността си. Ако продължите, вие се съгласявате, с нашата политика за ползване на бисквитки

Съгласен съм

Успешни обучения за компания ИТ лидер

08 Jun 2016

В периода между месец февруари и месец юни, 2016 година, бяха проведени обучения за два екипа в компания - лидер на ИТ пазара в страната - Стемо ЕООД.

Първият от тях се състоеше от представители на сервизния отдел в компанията и обучението беше под надслов „Доброто сервизно обслужване“. В него много важен акцент се постави върху фините умения за комуникация с клиенти, които са в проблемна ситуация и имат затруднения с използването на устройствата.

Във второто обучение („Търговски преговори и работа с ключови клиенти“) се включи търговският екип на Стемо и в него акцентът беше в изграждането на умения за работа с типовете ключови клиенти за компанията, които са в широкия спектър от държавни организации, големи компании, малък и среден бизнес и крайни клиенти. То обхвана проблематики като търговски преговори, адекватно представяне на продуктите и услугите на компанията и решаване на проблеми и конфликти там, където има различия в концепциите.

 


 
 
Обучение за Поликомп ЕООД
Обучение на отдел покупки
X